En virvelvinstresa: 72 timmar i Peking, Kina

ovanpå den utmärkta väggen, var vintern vinden biter såväl som den skarpa luften överraskande tydlig. Två dagar tidigare när jag hade flugit till Peking, var solnedgångens färger mjuka i den hazy himlen.

Med tanke på flygfönstret hade jag ansträngt för att fånga min första glimt av megalopolis ovanifrån. Peking är berömd för sin förorenade luft, men den dagen på den utmärkta väggen var himlen ta bort med bara lite av att bosätta sig på bergen i fjärran.

De 2700-några åren av historien under mina fötter integrerar med andra delar av väggen som sträcker sig en hel del av 13,171 miles i öst såväl som väst. Den anmärkningsvärda skalaen av dessa siffror tar en minut för att helt sjunka i.

Hela resan till Peking hade varit en virvelvind, från snabbt att slutföra mitt visum på 24 timmar innan jag var ordnad att avgå Mexico City samt Head House till det specificerade för Thanksgiving, till de 22 timmarna det skulle ta mig att flyga från Mexico City till Vancouver, liksom till sist det 12-timmars långa flygningen som tog mig till Peking.

Men på den utmärkta muren blåste allt denna häftiga förberedelser i den kyliga brisen. Det finns något om att besöka världens underverk såväl som att bevittna dessa oöverträffade prestationer av varaktig mänsklig kreativitet.

Under denna senaste resa till Peking, Kina, där jag stannade på en snabb tre dagars 72-timmars resa, upptäckte jag att Kina är ett land av väggar.

Kulturella aktiviteter

Utöver den utmärkta väggen finns ett antal nedre väggar som är lika viktiga i kinesisk kultur. Peking, vi lärde oss, hade en stor stadsmur, fylld med 9 City Gates, som eliminerades 1960-talet under den politiska drivkraften i de slutliga stadierna av det utmärkta språnget framåt (1958-1961). Hemmet är också också vanligt säkrat med en vägg.

Den förbjudna staden

En annan palpabel barriär i staden, liksom i kinesisk historia, är mellan typiska människor såväl som den ädla, elitisk härskande klassen. Skillnaden mellan de två klasserna är tydligt avgränsad såväl som jämn färgkodad. Rutinbyggnader i staden är en tråkig grå, medan den förbjudna staden, däremot, är awash i ljusröda, liksom det exakta beskrivningen i nyanser av grönt, blått, såväl som guld.

Den förbjudna staden separeras vidare av den vallgrav som omger det, ett medeltida supportsystem för att komplettera alla väggar. Från den förbjudna staden kan du i området pagoda på en ås några kilometer bort. Faktum är att åsen producerades av smuts som hade blivit dredgerad runt väggarna för att bygga vallgraven.

Den förbjudna staden är massiv. Efter att ha gjort vår metod med grandiös ingång, spenderade vi timmar vandrade med de primära utomhuspassagen. Det var ryktet att ha 9,999,5 rum, ett halvt utrymme mindre än Guds palats som var angivet att ha 10 000 rum. Det faktiska rymdräkningen är på 8 704 rum.

Den förbjudna staden är den kejserliga staden byggd under Ming-dynastin samt utnyttjas av de kungliga hushållen i hela Qing-dynastin, för ett övergripande på nästan 500 år från 1420-1912.

24 kejsare bodde här över spänningen av dessa två dynastier. Utöver att erbjuda bostäder för royalty, den förbjudna staden var också den politiska centrumet för staden samt platsen för de viktigaste ceremonierna.

Den utmärkta muren i Kina

Den utmärkta muren, på över 13 000 miles lång, är den längsta muren i världen. Tidig byggnad på vissa delar av väggen började i 7th century f.Kr. under Ming-dynastin. Naturligtvis har väggen förändrats betydligt över den tiden, med att nya sektioner byggs såväl som andra som faller i missbruk.

Badaling, delen av väggen vi besökte var bara 300 miles från Mongoliet, liksom det skulle ha utvecklats för att skydda från att invadera krafterna i hundarna. Vägget i sig är ca 20 meter lång, liksom den konstruerades, i stor del, av slavar och dåliga bönder.

Maten

Kinesisk mat är allestädes närvarande över hela världen. Men som någon typ av resenär känner, är “kinesiska” köket en kulturell kameleon av sorter, otroligt anpassningsbar till det regionala landets smak, var som helst, så jag var nyfiken på att prova det ursprungliga, autentiska köket och det svika inte .

Varje måltid var en livlig mängd av många tallrikar som serveras på en lat susan samt delad hushållsstil. Det fanns många olika preparat av grönsaker, från svarta kinesiska svampar till Bok-choy samt kinesisk broccoli. Som en bonus hittade jag exakt hur mycket jag gillar stekt yam.

En annan höjdpunkt hade middag på den berömda Quanjade Roast Duck Restaurant, där färskt Roast Duck var huggen för oss precis vid bordet. BröddukK är en kinesisk delikatess som historiskt sett har reserverats för kejsare, liksom restaurangen vi besökte har varit extremt framgångsrik när det gäller att göra denna delikatess som erbjuds massorna.

Traditionell kinesisk medicin

En av de mest fascinerande delarna av att resa till Kina upptäckte om traditionell kinesisk medicin (TCM). TCM har funnits i Kina för otaliga år såväl som den här dagen fortsätter det att vara en extremt typisk metod i många kinesiska hushåll.

Problematiska aspekter av TCM innehåller den poaching som den har genererat, särskilt när det gäller utnyttjande av noshörningshorn, som betraktas som en extremt potent komponent i många behandlingar.

Enligt de utövare som vi talade med har lagstiftningen godkänts för att skydda dessa utrotningshotade typer samt TCM-utövare är skyldiga att upptäcka alternativa läkemedel, även om problem med poaching kvarstår samt TCM har definitivt bidragit till detta kontinuerliga problem.

Tigrar samt björnar är också tänkt på att ha potenta medicinska egenskaper. Totalt innefattar djurbehandlingar för 8% av TCM-ingredienserna, 91% av komponenterna kommer från växter, liksom mindre än 1% är mineralbaserade.

TCM-behandlingar inkluderar medicinska teer samt medicinväskor som anges för att förhindra olika sjukdomar. Det finns några TCM-soppor såväl som andra livsmedel som kan upptäckas på vanliga kinesiska restauranger som de som leder Wangfujing-marknaden.

Under vår resa drack vi Chrysanthemumte som kan hjälpa till med huvudvärk och yrsel, medicinväska för att slåss influensa. Reiki, Tai Chi samt massage är andra TCM-metoder som vi upplevde under resan.

Praktiska förslag för att komma runt Peking

Dagen jag flyger ut ur staden, jag hade dagen att kolla på egen hand. Det finns några appar som verkligen kom till nytta (även utan att vara utrustade med ett SIM-kort eller någon typ av typ av regional service jag kunde komma runt själv och navigera i staden).

Det finns tre appar i specifika att jag skulle föreslå nedladdning.

1. Baidutrans

Detta är en helt offline översättare. Du kan prata direkt till appen, liksom det kommer att ge dig en översättning. Det kan verkligen vara tillgängligt, eftersom det inte finns extremt många engelska talare.

2. PLECO

Pleco är en enda kinesisk-engelsk ordbok.

3. Metroman Peking

Metroman var verkligen användbar för att kolla staden med sitt extremt effektiva och prisvärda tunnelbanesystem. Den här appen innehåller en nedladdning av hela tunnelbanesystemet i Peking. Du kan lägga in din ursprungsstation såväl som din destination samt kartan ger dig ett steg för stegförklaring av alla överföringar du måste göra för att komma dit.

Appen innehåller exakt hur mycket tid varje ben av resan tar såväl som den övergripande kostnaden för resan. Det är helt praktiskt utan någon tjänst eller webbanslutning.

Peking är en livlig och fascinerande stad. Forntida historia är integrerad med vardagen överallt du ser, både med metoden för kinesisk medicin samt den gamla designen som är bakgrunden till den livliga staden. Den salta maten och de otroliga sevärdheterna ger en oförglömlig resa.

Tack till Ctrip och Juicer resa för att hålla Amanda och göra denna fantastiska resa möjligt.

Gilla det här inlägget? Stift det!

Ansvarsbegränsning: Getter på vägen är en Amazon-partner samt liksom en affiliate för några andra återförsäljare. Det betyder att vi gör provisioner om du klickar på länkar på vår blogg samt köp från dessa återförsäljare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *