Hur man reser Kazakstan med tåg

Senast uppdaterad 2/2/2020 | 2 februari 2020

Kazakstan är ett land som jag alltid velat besöka. I själva verket har jag alltid velat gå till alla “stans”. Det är den världen i världen som jag troligen vill se mest. Efter att ha varit bosatt i Kazakstan i 8 år, förstår Doug rädsla en sak eller två om landet och exakt hur man navigerar i det. I detta gästpost erbjuder Doug några djupgående råd om exakt hur man reser runt Kazakstan med tåg!

Natten spilldes över det kazakiska stäppen. Tågets stålhjul klickar in nedan och uppmanar mig försiktigt att peka mot en skål med plastförpackade äpplen. Plötsligt började mina berusade matbilar och lastbilskompis gestikulerande vilt medan han upprepade sin favorit, liksom kanske bara engelskspråkig fras, “Inga problem!” Med en skakning av huvudet såväl som handvågen verkade denna nyfundna goda vän avvisa alla andra äpplen som andra klass. Äpplen härstammar från Kazakstan, trots allt, liksom vi just hade lämnat staden Almaty, “Apples far.” Jag var tvungen att prova en. (Det var utsökt.)

Att ta tåget med Kazakstan, världens nionde största land, ger ett förändrat kulturellt väv varje gång. Föreställ dig ett stort land, när det är hemligt såväl som stängda för utomstående, där resenärer nu kan uppleva en eklektisk blandning av silkvägskultur, offbeat sovjetidens historia, liksom vidöppna områden kryddade med varm kazakisk gästfrihet.

Jag har delat stugor med unga soldater, gränspolis, språkprofessorer såväl som kampsportkonstnärer, för att bara nämna några. Mina föredragna minnen är måltiderna såväl som kortspel med dessa människor, även när jag inte hade ett typiskt språk.

Så misslyckas med att komma ihåg vad som helst med filmen Borat, samt klättra ombord när du söker i gamla basarer, reser rälsen och resan till Pristine Mountain Lakes.

Planerar din rutt

Jag föreslår att det följer resplanen: flyger in i huvudstaden, Nur-sultan (tidigare Astana) (flygplatskod TSE), på väg norrut till nära Lake Burabay, tar ett snabbt tåg tillbaka söderut till Karaganda, sedan ett traditionellt tåg över natten till Almaty i sydöst, med en möjlig förlängning till Turkistan (en stad och region i södra landet).

Om du vill fortsätta i Centralasien kan du snabbt förlänga din resa från Almaty för att se den underbara bergsutsikten nära Kirgizistan eller fortsätta med tåg från Turkistan söderut till Uzbekistan.

Den finaste tiden att gå är mellan maj såväl som oktober, eftersom norra Kazakstan är täckt i snö från november med april, med typiska temps i minus-20-serien. De som vill snöskidor eller uppleva njutningen av nyår, landets största semester, bör dock tänka på en vintersäsongsresa.

Visum behövs inte längre för de flesta besökare till Kazakstan (i 30 dagar) såväl som Kirgizistan (i 60 dagar), även om förhandsvisum behövs för Uzbekistan, Ryssland samt Kina.

Köp tågbiljetter

Det finns tre typer av tåg: den snabba affärsklassen Talgo, rutinmässiga långväga tåg samt regional elektricitet. Budgetplanresenärer bör välja rutintåg för de flesta resor. Regional elektricitet är i allmänhet trög och kommer att vara av begränsad användning.

På rutinmässiga tåg-extremt föreslagna för den allra bästa kulturupplevelsen-är de två primära klasserna Kupe (ett fyra-personers stängt fack med två övre såväl som nedre kojer) samt Platzkar (en öppen rullande sovsal med 54 resenärer på två- jämn kojer). Kupe är såväl tystare som mer privata, men enskilda kvinnor kanske vill välja den något säkrare öppna Platzkar, eftersom de kan vara i en låst stuga med tre kille (inga könsskillnader görs när de gör reservationer). På samma sätt inser inte att inte alla tåg går dagligen.

Den nya Kazakstan-e-biljettwebbplatsen är inte enkel att använda: medan det finns en engelsk meny behöver den att du går in i destinationsstäder med ett ryskt tangentbord! Vissa utländska bankkort fungerar inte för betalning, liksom till och med framgångsrika biljettköp blockeras vanligtvis av skräppostfilter. Det finns emellertid ett val att chatta på internet med en engelskspråkig konsult som kan hjälpa dig att upptäcka och köpa biljetter.

Mitt tips är att använda den här webbplatsen som en rekommendation att upptäcka tågtidtabeller samt att köpa biljetter med lång avstånd som är mer benägna att erbjudas. Du kan använda den praktiska platsen äkta Ryssland för världsomspännande tågbiljettköp (särskilt för att resa från Moskva till Centralasien).

Gå sedan till en tågstation eller tågbiljettkontor i staden, eftersom vissa har kioskmaskiner som du kan prova. Ett val till är att komponera din destination såväl som datum på ett papper samt presentera det för en biljettagent på en station eller tågkontor för hjälp.

När du väl har din biljett är de viktigaste sakerna att förstå datumet såväl som avgångstid, as väl som vagn nummer. Inspektera de publicerade indikationerna i stationen för att upptäcka vilket plattformnummer ditt tåg är på och gå mot den vagnen – ledaren kommer att inspektera ditt ID samt biljett samt hjälpa dig att bräda.

Kazakstan kostar

Att resa med tåg är mycket säkrare och roligt än med buss, liksom ett otroligt värde för de långa avstånden som reste. En vanlig tågbiljett från Karaganda till Almaty kommer att vara ungefär $ 9 USD för Platzkar samt $ 14 för Kupe. Som jämförelse kostar affärsklass Talgo på exakt samma väg kostar $ 25 i en fyra-kaj Kupe, men det minskar resetiden med sex timmar (och har mycket renare badrum!). Ett natttåg ger dubbel värde, som båda sängen och transporten De är svalare såväl som bekvämare på sommartidens reseperiod!

Lokala stadsbussar är billiga, ca $ 0,20 per tur, oavsett avstånd.

Hotell utrymmen i stadscentra av Nur-Sultan samt Almaty variation från $ 30 till $ 50 per natt med frukost. Full lägenheter ($ 25 / natt) eller delade gästutrymmen ($ 10 / natt) kan bokas på Airbnb.

Mat är också ganska prissatt. Jag föreslår att du upptäcker ett hotell med frukost ingår på booking.com, äta picknick-stil måltider på tåget, liksom njut av ett släpkafé för andra måltider (grillade Shashlik skewers, bröd, sallad, såväl som drink för ca $ 4), Även om du inte kan skala det eller laga det, är det finaste att misslyckas med att komma ihåg det. Förutom att försäkra dig om de regionala äpplen!

Essential Kazakstan Travel Hacks

Boka en övre våningssäng om du gillar att koppla av ombord (nedre bunkar delas under dagtid såväl som som används för gemensamma måltider), men du behöver vara rättvist i form för att klättra mini-stegen.

Ta med en bekväm modifiering av kläder för att bära ombord (spårdräkt, shorts, liksom T-shirt). Det är helt typiskt att be andra att gå utanför medan du ändrar.

Ta med ytterligare mat att dela (te / kaffe, omedelbara nudlar, korv, gurkor, bröd, kex, äpplen, godis). Obs! Det finns alltid en ångande samovar av varmt vatten i varje bilar och lastbil för att göra te eller nudlar.

Packa lite tåg uppsättning (mugg, gaffel / sked / kniv, toalettpapper, tallrik, våtservetter, plast sandaler, hopfällbar handfläkt, kort kort, flaskvatten).

Ta av gata skor när du går in i ett tågfack.

Planera dina badrumsbesök, eftersom toaletterna är låsta ca 15 minuter innan såväl som efter stationstopp (läs tidsplanen som publiceras i varje vagn).

Ta några små gåvor från ditt husland (magneter, nyckelringar) för att dela.

Köp inte osålda platser från touts som lurar runt stationer – jag har blivit fast att dela en fyra-kaj Kupe med sex personer plus en jätte-TV!

Bli inte skälld för att ligga på en naken madrass, men betalar inte ytterligare för lakan samt handdukar i Kupe-klassen. De ingår nu i Kupe-biljettpriset, men var försiktig med att du kan väckas extremt tidigt av ledaren som samlar dem på övernattningar!

Var inte mobbad av att leverera myndigheter eller invandringstjänstemän vid gränserna – visa ditt pass såväl som biljett såväl som inget mer.

Missa inte ditt stopp, bli strandsatt på plattformen som köper glass, eller, framförallt, måste du hoppa av ett rörligt tåg!

Bästa Kazakstan tågrutter

På grund av svårigheterna med biljettsidan har jag listat de mest praktiska tågrutterna för att komma runt. Observera att alla dessa körs dagligen.

Medan norrgående tåg från Nur-Sultan stoppar på Borovoye / Shchuchinsk, kan det vara lättare att ta en delad bil eller minibuss för den korta 2,5-timmars resan. Lyssna bara eller begära “Borovoye” på Nur-Sultan-1 tågstation, där förvarter väntar på att fylla såväl som lämna hela dagen. Du kan göra exakt samma om du går direkt söderut från Nur-Sultan till Karaganda, som en ny tollway har öppnat, skär resetiden mellan dessa två stora städer till två timmar, även om alla nur-sultan-to-almaty-tåg stannar också där . Observera att både nur-sultan samt Almaty har två tågstationer i olika delar av staden – se till att du går till höger!

Tåg # 031 Från Almaty till Semey i nordöstra spåren den historiska “Turksib” -vägen – från här kan du gå österut för att kolla in Altay-bergen eller fortsätt norrut till Ryssland för att länka med den legendariska trans-sibiriska rutten.

Rutt

Tåg nr

Avgår

Ankommer

Kosta

Nur-Sultan-1 -Borovoye (Lake Burabay)

705 talgo

07:56

10:04

$ 13 (4p Kupe)

Borovoye-karaganda

706 talgo

18:40

23:41

$ 14 (4p Kupe)
$ 16 (2p)

Nur-Sultan Nurlyzhol -Karaganda
Almaty-1

010

20:10

23: 2214: 40 + 1

$ 7PLATZKAR $ 10KUPE $ 18PLATZKAR $ 28KUPE

Almaty-1 -Nur-Sultan Nurlyzhol

009

17:38

12: 34 + 1

$ 18 (Platzkar)
$ 28 (Kupe)

Almaty-2 -turkistan

071

21:08

10: 47 + 1

$ 18 (Kupe)

Almaty-2-Semey

031 talgo

13:25

07: 52 + 1

$ 24 (Kupe)

Obs! +1 betyder “anländer som överensstämmer med dagen”; P = Personer

Vad man ska se på vägen

De stora städerna nur-sulTan, Karaganda, liksom Almaty är alla på den primära järnvägslinjen samt gör både fantastiska mellanlandningar samt baser för att kolla in de omgivande naturliga såväl som historiska platser. Andra platser utanför baden, som Baykonur Rocket Base samt Altay Mountains, behöver särskilt tillstånd samt planering av förhand. Här är en översikt över de stora destinationerna:

NUR-SULTAN, tidigare Astana)-En av världens yngsta finansieringsstäder, en futuristisk Tomorrowland-esqe-blandning av glänsande byggnader, köpcentra samt skulpterade monument.

Lake Burabay (tidigare Borovoye)-En naturskön, skogsboken Lake Resort bara 2,5 timmar norr om Nur-Sultan, med ett brett utbud av boende och attraktioner.

KARAGANDA-Kazakstans “tredje stad”, med sina lummiga breda boulevarder, är en fantastisk bas för att kolla in sovjetidens historia, särskilt Museum of Political Repression vid nära Dolinka, en av de största arbetslägren i Gulag-systemet.

Almaty – Centralasiens mest kosmopolitiska stad. Den fantastiska bakgrunden av Tien Shan Mountains ramar in detta hektiska affärscentrum, en utmärkt bas för att göra dagsturer till nära bergen, skridskor/skidcentrum vid Medeu/Chimbulak, samt Red Rock Charyn Canyon.

TURKISTAN – Kazakstans heligaste plats, liksom landets finaste plats för att se Silk Road Design samt kakelarbete.

BAYKONUR COSMODROME – Världens mest aktiva introducerande webbplats för bemannade uppdrag. Raketälskare kommer att kräva att boka i god tid med ett företag som Nomadic Travel Kazakstan för att prova samt se en lansering.

The Far Northeast-Well Off the Matten Path, Semey, USt-Kamenogorsk, liksom de orörda Altay-bergen är i en härlig region värd den extra ansträngningen att se. Att besöka den känsliga gränszonen eller den tidigare Polygon -kärnkraftstestplatsen kommer att behöva särskilda tillstånd samt förhandsplanering.

***
Som barn från den kyliga kriget erinrar jag gömmer mig under mitt skrivbord under övningar till bruset från luft-raid-sirener, eftersom vi bodde i autentisk rädsla för kärnkraft. Jag drömde aldrig att jag skulle se de enorma tomma områdena på kartan identifierade “Sovjetunionen”, särskilt den sibiriska stäppen såväl som Centralasien.

Nuförtiden, med webbkommunikation såväl som öppna gränser, väntar en fantastisk chans att ströva över dessa en gång förbjudna zoner, dela goodwill och upptäcka något också.

Och ett sista tips: Se till att köpa äpplen innan du går ombord på tåget! Även om jag bara besökte tågens matbilar och lastbil en gång, köpte jag paketet med glänsande äpplen den kvällen och gabbade på vad jag tänkte var en riktig regional delikatess. Nästa morgon när man packade upp, rullade man dock lata över bordet och avslöjade ett överraskande klistermärke som läste “Produkt från USA”!

Douglas Fears har alltid gillade vad som helst med tåg, båtar och kartor. Efter att ha kört ett maraton på alla kontinenter och arbetat som datorkonsult i 20 år, flyttade han till Kazakstan samt tillbringade 8 år i utbildning och administration. Han bor för närvarande på Svarta havet och tillbringar sin tid på att läsa, mentorera ungdomar, hjälpa sin andra hälften att lära engelska samt komponera roliga resor för sina bloggskenor, valar och berättelser.

Boka din resa: Logistiska tips såväl som tricks
Boka ditt flyg
Använd Skyscanner eller Momondo för att upptäcka en överkomlig flygning. De är mina två föredragna bläddringsmotorer eftersom de bläddrar i webbplatser såväl som flygbolag runt om i världen så att du alltid förstår att ingen sten lämnas omvänd. Börja med Skyscanner allra först men eftersom de har den största räckvidden!

Boka ditt boende
Du kan boka ditt vandrarhem med Hostelworld eftersom de har såväl de största aktien som finaste erbjudanden. Om du vill stanna någon annanstans än ett vandrarhem, använd Booking.com eftersom de konsekvent returnerar de billigaste priserna för pensionat samt prisvärda hotell.

Misslyckas inte med att komma ihåg reseförsäkring
Reseförsäkringsskydd kommer att skydda dig mot sjukdom, skada, stöld och avbokningar. Det är omfattande säkerhet i situationen allt går fel. Jag åker aldrig på en resa utan den eftersom jag har varit tvungen att använda den många gånger tidigare. Mitt föredragna företag som erbjuder den allra bästa tjänsten och värdet är:

Säkerhetsvinge (för alla under 70)

Försäkra min resa (för dem över 70)

Medjet (för extra repatrieringstäckning)

Letar du efter den allra bästa verksamheten att spara pengar med?
Kolla in min resurssida för det allra bästa företaget att använda när du reser. Jag listar alla de jag använder för att spara pengar när jag är på väg. De sparar pengar när du reser också.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *